Uspešno održana Konferencija “Ključne poslovne šanse”

Uspešno održana Konferencija “Ključne poslovne šanse”

U Beogradu je sa značajnim uspehom održana Konferencija “Ključne poslovne šanse”. Izveštaj Agencije “Tanjug” je na naslovnoj ...

Nemanja Stevanović otvorio Petu konferenciju

Nemanja Stevanović otvorio Petu konferenciju

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Nemanja Stevanović je rekao da je u saradnji sa Velikom ...

Sir Džadž na Eurosfera konferenciji: Indeks Srbije bolji

Sir Džadž na Eurosfera konferenciji: Indeks Srbije bolji

DŽadž je, na skupu održanom u Beogradu povodom obeležavanja 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i ...

Prof. Stockley sa Kembridža – specijalni gost Eurosfera konferencije

Prof. Stockley sa Kembridža – specijalni gost Eurosfera konferencije

U radu Pete konferencije o britansko-srpskim odnosima, koja je u organizaciji Konsultantske kuće Eurosfera, iz Beograda, održana ...

U Beogradu održana Britansko-srpska konferencija u sklopu obeležavanja 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve države

Ser Džadž: Srbija je sa ambicioznim reformama na pravom putu

 

BEOGRAD, 3. marta (Tanjug) – Vlada Republike Srbije sprovodi ambiciozan program reformi, a rejtinzi međunarodnih kreditnih agencija i napredak na listi Svetske banke pokazuju da ide u dobrom smeru i da raste njen autoritet kao poslovne destinacije, izjavio je danas predsednik Britansko-srpske privredne komore ser Pol DŽadž.

“Srbija je sada shvatila šta treba da uradi kako bi ušla u moderan svet, ali joj je trebalo vreme da se organizuje, pošto je zbog rata iz 90-ih u samom startu bila u zaostatku od 10 godina za drugim zemljama iz regiona Jugoistočne Evrope”, rekao je DŽadž na 5. britansko-srpskoj konferenciji “Ključne poslovne šanse”.

DŽadž je, na skupu održanom u Beogradu povodom obeležavanja 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Velike Britanije, u organizaciji Konsultantske kuće “Eurosfera”, istakao da je indeks Svetske banke o lakoći poslovanja u Srbiji bolji, i da je Međunarodni monetarni fond sada na strani Srbije sa stendbaj aranžmanom koji obezbeđuje novčanu podlogu.

“Srbija je u okviru indeksa Svetske banke napredovala i sada je u prvih 50. To je veoma važno, jer investitori kada gledaju gde će da ulažu, traže podatke o indeksima Svetske banke”, kazao je DŽadž, pozivajući Vladu Srbije da još popravi te indekse, koji su od vitalnog značaja, jer govore o respektibilnosti zemlje sa komercijalne strane.

Za dalji napredak srpske privrede je, kako ocenjuje, neophodno uspešno sprovođenje programa privatizacije, gde Velika Britanija može da pomogne zahvaljujući ogromnom znanju i stručnjacima, ali je potrebno i unapređenje poštovanja vladavine prava i nezavisno sudstvo kako bi ljudi imali poverenja u sudsku vlast.

Velika Britanija, kako je dodao, pruža podršku Srbiji na njenom putu ka EU, a dve zemlje su, kako je podsetio, bile na istim stranama u dva svetska rata i od tada do danas dele zajedničke stvari.

“Ironično je što ohrabrujemo vaš napredak u EU, a mi izlazimo. Mi podržavamo želju srpskog naroda da se pridruži zajednici evropskih naroda i želimo da to bude uspešna priča”, istakao je on.

Srpska preduzeća su, kako kaže, sve brojnija u Britaniji, a najviše se iz Srbije u Britaniju izvoze delovi za automobile, poljoprivredni proizvodi, automatski proizvodi, primarni proizvodi (gvožde ,čelik i guma).

Istovremeno, prisustvo britanskog poslovnog sektora je sve značajnije u Srbiji, a već 100 kompanija, kako ističe, posluje u Srbiji i ta mreža se širi i dobro funkcioniše.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Nemanja Stevanović je rekao da je u saradnji sa Velikom Britanijom bilo uspona i padova, ali da je Britanija uvek bila pravi prijatelj naše zemlje.

“Voleli bismo međutim veći broj investitora iz Britanije, a to očekujemo od ekonomije koja je druga najveća u EU”, istakao je on.

Podsećajući na neke uspešne priče, kao što je ulaganje britanske kompanije British American Tobačo u Duvansku industriju Vranje, Stevanović je naveo da će se u narednom periodu raditi na jačanju saradnje u IKT sektoru, jer Srbija ima oko 1.500 inovativnih kompanija u softverskom delu proizvodnje.

Prema rečima prof. dr Mihajla Rabrenovića iz Organizacionog odbora konferencije, Velika Britanija predstavlja značajan potencijal za jačanje kapaciteta izvoza Srbije i uopšte spoljnotrgovinske razmene.

Konferencija je organizovana uz podršku za spoljne poslove Republike Srbije, Ambasade Velike Britanije u Srbiji, Ministarstva za međunarodnu trgovinu Velike Britanije, Privredne komore Srbije, Britansko-srpske privredne komore, Britanskog društva u Srbiji i Britanske poslovne mreže, i pod pokroviteljstvom Ministra za evropske integracije Srbije.