Сертић на Еуросфера семинару: Реформе за раст 

Постоји снажна политичка воља да се спроведу неопходни реформски процеси и да економија буде приоритет, што су и предуслови за унапређење привредног амбијента, инвестиција и економске сарадње.

Дипломатски односи Србије и Велике Британије трају дуже од 170 година али привредни односи заостају за реалним могућностима и потенцијалом. Србија се у 2014. години налази на прекретници јер постоји снажна политичка воља државног врха да се спроведу неопходне, свеобухватне реформе и да економија буде приоритет што су и предуслови за унапређење привредног амбијента, инвестиција и економске сарадње, изјавио је Жељко Сертић председник Привредне коморе Србије (ПКС) на семинару посвећеном привредној сарадњи Србије и Велике Британије, у организацији београдске “Еуросфере”.
Имамо предности које треба да искористимо и омогућимо грађанима да живе боље. Мора да створимо такве услове привређивања да инвеститори “чекају у реду” за долазак на српско тржиште, које треба да буде отворено, са јасним правилима игре, истим за све. Данашњи скуп је прилика да представимо Србију која се мења, рекао је Сертић.
Доношење сета реформских закона први је корак у том правцу, нагласио је председник ПКС и указао на неопходност што брже реформе јавног сектора и јавних предузећа, администрације, правосуђа, пореског система и инспекција.
Охрабрују најаве подстицаја инвестицијама кроз подршку домаћој пословној активности и нови начин подршке страним инвеститорима. Ако спроведемо најављено, у наредних пет година можемо очекивати бољи привредни амбијент, опорављену економију и више радних места, поручио је Сертић и подсетио на снажну подршку ПКС тим процесима.
Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић изјавила је да ће централна банка бити врло активна у спровођењу најављених економских мера и да у тој подршци неће бити никакве злоупотребе монетарне политике.
Како је истакла, један од основних задатака будуће владе јесте да отвори врата Србији према свету и то према онима који могу да промовишу привреду и њен амбијент. На макроекономској стабилности привредног амбијента НБС ће радити онако како је радила и до сада, потпуно предано, нагласила је Табаковић и подсетила да је основни циљ НБС стабилност цена, али и подржавање мера економске политике владе.
Гувернер НБС је указала да се у 2014. години очекује милијарда евра директних страних инвестиција и да већ има потписаних уговора који треба да се реализују.
Наша процена о страним, директним инвестицијама је конзервативна и износи милијарду евра, а искрено ми очекујемо и више, објаснила је Табаковић.
Секретар Привременог већа Београда Горан Весић говорио је о инвестиционим потенцијалима пресонице истакавши да Београд има могућност сарадње са свим већим градовима у Великој Британији. Весић је најавио да ће у Београду бити формирана Канцеларија за инвестиције.
Отправник послова амбасаде Велике Британије у Србији Дејвид Мекфарлан оценио је да ће за Србију 2014. година бити доста тешка, не само због економских мера које би нова Влада Србије требало да предузме, већ и због споријег опоравка економије у ЕУ.
Британски дипломата је изразио очекивање да ће нова влада моћи да се у наредних неколико месеци бави законодавним проблемима као што су усвајање закона о планирању и изградњи, раду, стечају. Како је рекао, нема намеру да сумња у посвећеност мандатара за састав нове владе Александра Вучића да ће и реализовати те мере.
Опоравак у Европској унији ће бити спор, а економски развој могу да отежају и проблеми у односима Русије у Украјине, додао је Мекфарлан и навео да би ови разлози могли такође да утичу на привредни развој Србије.
Привредну сарадњу Србије и Велике Британије Мекфарлан је оценио као добру, али је приметио да има доста простора за већу трговинску размену и као пример навео велики број британских компанија које инвестирају на спрском тржишту.
Председник Фискалног савета Павле Петровић сматра да би на првом месту у предстојећим реформама у Србији требало да буде реформа пензионог система, јер се највећи издаци праве управо у том сегменту.
Он је прецизирао и да су велики губици јавних предузећа један од кључних разлога због кога би дефицит у овој години могао да достигне осам одсто БДП. Председник Фискалног савета је нагласио и да би за Србију у овом тренутку било најбитније склапање споразума са ММФ-ом који би гарантовао да ће се фискална консолидација спроводити према плану.
Директор Британског српке привредне коморе Мајкл Колинс нагласио је да Србија мора брзо да се ухвати у коштац са изазовима, како не би пропустила позитивну прилику. Он је указао на проблем проблематичних и ненаплативих кредита (НПЛ), истакавши да треба наћи добро решење како банкарски систем не би запао у кризу.
Скуп посвећен привредној сарадњи Велике Британије и Србије окупио је представнике привредног и политичког живота две земље са циљем да се идентификују могућности и изазови развоја привредне сарадње. Скуп је у организацији консултантске фирме Еуросфера, одржан у Клубу посланика.
Према речима Михајла Рабреновића из Организационог одбора саветовања, показатељ успешне сарадње две земље представља и извоз Србије у Велику Британију, који је у 2013. години износио 172 милиона долара, у поређењу са 38 милиона долара из 2001. године.
“Поред тога, треба имати у виду и могућности које нуди Велика Британија као мост према 53 земље Комонвелта, а уједно и поуздан партнер Србије на путу у Европску унију”, рекао је Рабреновић.
Д.Вуковић

Add a Comment

You must be logged in to post a comment.