Obeležena 180. godišnjica diplomatskih odnosa Srbije i Velike Britanije 

Svečanošću i tematskom konferencijom u Klubu narodnih poslanika u Beogradu obeležena je 180. godišnjica od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Velike Britanije.

Skup je organizovan uz podršku Ministarstva za inostrane poslove Srbije, Ministarstva za međunarodnu trgovinu Velike Britanije, britanske ambasade u Beogradu, Privredne komore Srbije, Britansko-srpske privredne komore, Britanskog društva u Srbiji i Britanske poslovne mreže.

Pokrovitelj proslave i razgovora bila je Jadranka Joksimović, ministarka Vlade Srbije zadužena za evropske integracije.

Krajem februara 1837. engleski ministar za inostrane poslove lord Palmerston potpisao je političko uputstvo lordu Džordžu Hodžesu i poslao ga u Srbiju da bude prvi konzul; knez Miloš primio je Hodžesa u Kragujevcu početkom juna iste godine.

Zanimljivo je da je glavni zadatak engleskog konzula bio da „poveća trgovačku razmenu” s regionom u koji ga šalje, iz čega je već naredne godine proizašao značajan trgovinski ugovor.

Londonska „Spoljna tromesečna revija” objavila je 1839. obiman tekst o ekonomskim potencijalima Srbije i odluci kneza Miloša da u London pošalje agenta za sklapanje ugovora s jednom londonskom kompanijom o izvozu građe za izgradnju lađa.

Od tada do danas srpsko-britanski ekonomski odnosi prolazili su kroz različite faze, ali nikad nisu bili sasvim prekinuti. Srpska preduzeća sve su brojnija u Britaniji, gde najčešće izvozimo delove za automobile, poljoprivredne proizvode, automatske proizvode i primarne proizvode od gvožđa, čelika i gume. U Srbiji danas posluje oko 100 britanskih kompanija.

Govoreći u uvodnom delu skupa, ser Pol Džadž, predsednik Britansko-srpske privredne komore, pohvalio je ekonomske programe Vlade Srbije i pozdravio vidan porast rejtinga naše zemlje kod međunarodnih kreditnih agencija i banaka.

„Srbija je u okviru indeksa Svetske banke znatno napredovala i sada je u prvih 50 zemalja”, rekao je ser Džadž. „Vaša zemlja je shvatila šta treba da uradi kako bi nadoknadila ranija zakašnjenja, a Britanija će joj u tim naporima pomoći”, kazao je ser Džadž, pozivajući vladu, privredu i komore da nadalje zajednički rade na podizanju respekta bilnosti zemlje za ekonomske poslove.

Nemanja Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu inostranih poslova Srbije, podsetio je na velika ulaganja Britanije u razvoj Duvanske industrije u Vranju i najavio zajedničke britansko-srpske poslove u IT sektoru.

Podsetio je da Srbija ima oko 1.500 inovativnih kompanija u softverskom delu proizvodnje.

U ime konsultantske kuće „Eurosfera” i organizacionog odbora konferencije, prof. dr Mihajlo Rabrenović govorio je o nedovoljno iskorišćenim potencijalima za povećanje trgovinske razmene s Velikom Britanijom i najavio nove skupove, čiji je cilj povećanje plasmana naših roba na probirljivo ostrvsko tržište.

 

Preuzeto: http://www.politika.rs