Централизоване набавке и антикоруптивност 

Централизоване јавне набавке у здравству требало би да обезбеде антикоруптивност, рационализацију коришћења јавних средстава и сигурност у плаћању испоручене робе, а кључно је да здравствене установе добро испланирају своје робне потребе, наведено је на јавној дебати „Јавне набавке у здравству – централизација или рационализација?“, коју је организовала београдска консултантска кућа “Еуросфера”.

Учесници скупа су поручили и да је циљ јединственог система јавних набавки да се обезбеди слободна, конкурентна борба међу понуђачима у том поступку, чиме се између осталог ствара повољан амбијент за реализацију активности које подржавају европски предприступни фондови.

На скупу који је организовала београдска „Еуросфера“, шеф Канцеларије Светске банке за Србију Лу Брефорд је оценио да ће бити невоља у спровођењу иновација у области јавних набавки и навео да ће тиме између осталог бити подстакнута конкуренција и да ће појефтинити лекови.

Директор Института за јавно здравље Србије „др Милан Јовановић Батут“ Драган Илић је навео да је важно дефинисати листу добара која ће се набављати, као и истражити локално тржиште.

Скуп је одржан по покровитељством Министарства здравља и Института за јавно здравље Србије, уз подршку Одбора Скупштине Србије за здравље и породицу, Здравственог савета Србије и секретаријата за здравство Војводине и Београда.

 

Корупција у здравству велика, али се „пут полако отвара“

Директор Републичког фонда за здравствено осигурање проф. др Момчило Бабић рекао је на Танјуговом округлом столу „Бољка здравства – јавне набавке и корупција“, да у здравственом систему Србије има корупције, али да се полако отвара пут и постаје јасно да се сви морамо понашати у складу са законом. „Влада Србије почела је са одлучним мерама и видимо да се неки од најмоћнијих људи налазе у притвору“, приметио је Бабић. Он је навео податак да у Европској унији ниво корупције и обмана износи 56 милијарди евра, а то значи да је ниво пројектоване корупције по становнику 126 евра.

Add a Comment

You must be logged in to post a comment.